3 tips bij rugklachten

Salacia
Wist je dat veel klachten beginnen vanuit de rug? In mijn praktijk zie ik dit veel voorkomen, maar niet getreurd, in deze blog geef ik je een aantal tips om zelf aan de slag te gaan.
Rugklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. En dus ook veel verschillende oplossingen

STAGNATIE

Eén van de oorzaken is een stagnatie in de meridianen die naar en over de rug lopen. De belangrijkste meridianen over de rug zijn de Blaas-, Galblaas- en Du Mai meridiaan. Welke meridiaan gestagneerd is, kun je zien aan de plaats van de pijnklachten.
Zit de pijn midden op de wervels? Denk dan aan de Du Mai.
Zit het meer op de spieren vlak naast de wervels? Denk dan aan de Blaasmeridiaan.
Zit de pijn meer aan de zijkant van de rug, uitlopend naar de bil? denk dan aan de Galblaasmeridiaan.

TE WEINIG QI

Soms komt het voor dat er gewoon te weinig Qi is om door de meridianen te stromen. De belangrijkste oorzaak daarvan is een Leegte van Nier Qi, maar ook Milt Qi Leegte kan rugklachten veroorzaken.
Qi Leegte heb je ook al voorbij zien komen in mijn blog over vermoeidheid.
Belangrijk bij te weinig Qi is om op tijd rust te nemen.

RUGKLACHTEN: TIP 1 ACUPRESSUUR

Acupressuur kun je zowel bij stagnatie als bij te weinig Qi gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, zijn je eigen handen. In onderstaande video zie je een van de vele mogelijke punten op de Blaasmeridiaan dat je kunt masseren.
Masseer het punt met lichte druk gedurende 2-3 minuten, doe dit meerdere keren per dag.
Is het punt extreem gevoelig? Leg dan eerst rustig je duim of wijsvinger op het punt, daarmee verlicht je vaak al de pijn.

RUGKLACHTEN: TIP 2 QI BEWEGEN

Om een stagnatie te verminderen, is beweging heel belangrijk. Maar om je Qi niet te veel uit te putten, is het belangrijk om rustig te bewegen. Wandelen en zwemmen zijn voorbeelden van rustig bewegen. 
In deze video zie je een Qi serie, hierbij beweeg je rustig op je ademhaling (waarmee je ook je Qi versterkt). Deze serie is voor de bovenrug, maar omdat dezelfde meridiaan over de onderrug loopt, kun je hem ook gebruiken bij onderrugklachten.

RUGKLACHTEN: TIP 3 MERIDIAANSTREKKINGEN

Door de meridianen te strekken, zorg je er ook voor dat stagnaties verminderen. Deze strekking voor het Waterelement zorgt niet alleen voor strekking van de Nier- en Blaasmeridiaan, maar ook van de Du Mai.