5 elementen bruschetta

Salacia
De juiste voeding is één van de belangrijkste dingen die je kunt gebruiken in de Chinese geneeskunde om jouw Qi weer op te bouwen. Te weinig Qi zorgt bijvoorbeeld voor vermoeidheid, maar kan ook diverse pijnklachten veroorzaken.
Naast voeding zijn ademhaling en voldoende rust nemen ook dingen die je zelf kunt doen, maar in dit blog wil ik een recept met je delen.

DE 5 SMAKEN

Goede voeding is voeding waarbij alle 5 elementen toegevoegd worden en bij voorkeur biologisch. Elk element heeft zijn eigen smaak. Voor het Houtelement is dat de smaak zuur, voor het Vuurelement de smaak bitter, voor het Aarde-element de smaak zoet, voor het Metaalelement de smaak scherp en voor het Waterelement de smaak zout.

VOEDINGS-QI

De Organen van het Aarde-element, de Milt en de Maag, zorgen ervoor dat Qi uit de voeding omgezet wordt in Qi die het lichaam kan gebruiken. Samen met de Qi van het Metaalelement, die Qi uit de lucht haalt, en het Waterelement, waar jouw originele Qi vandaan komt, wordt nieuwe Qi gevormd die door de meridianen stroomt.
Bij het samenstellen van een gerecht volg je de voedende cyclus van de 5 elementen. Eigenlijk net zoals ik de voedende cyclus gebruik bij meridiaanstrekkingen. Daarom is de volgorde waarin je de ingrediënten toevoegt belangrijk.
We beginnen dit recept met het Aarde-element en eindigen daardoor met het Vuurelement.

HET 5 ELEMENTEN RECEPT

  • Aarde-element: hiervoor gebruik je sneetjes stokbrood, zoveel als je zelf wilt. Deze smeer je in met een beetje olijfolie en bak je vervolgens ca 8 minuten in een oven op 200 graden.
  • Metaalelement: vervolgens wrijf je met een teentje knoflook over de geroosterde broodjes. Daarna beleg je ze met de volgende combinatie, die je klaarmaakt terwijl de broodjes in de oven zitten:
  • Waterelement: mozzarella
  • Houtelement: tomaat
  • Vuurelement: maanzaad
Deze bruschetta kun je bijvoorbeeld combineren met een 5 elementensoep als lunch of gebruiken als borrelhapje.