5 elementen strekkingen met focus op metaalelement

Salacia
Omdat we momenteel in het seizoen van het Metaalelement zitten, de herfst, vind je hier meridiaanstrekkingen voor alle elementen met extra aandacht voor de strekkingen van de Long en Dikke Darm.
De hele serie kun je vinden in onderstaande video, onder de video staan de oefeningen beschreven.

 METAALELEMENT

Begin staand met de voeten op heupbreedte en de knieën lichtjes gebogen. Focus op één arm. Breng de arm op een inademing naar voren en omhoog en op een uitademing naar achteren en omlaag. Herhaal dit 3x met dezelfde arm. Herhaal dan, met nog steeds dezelfde arm, de draai met de arm eerst naar achteren en omhoog. Na 3x laat de arm even hangen en voel je de oefening even na. Voel vooral even het verschilt tussen beide armen. Herhaal dan de voor- en achterwaartse draai met de andere arm.
Dan breng je één arm naar voren en één arm naar achteren tot schouderhoogte. De voorste arm heeft de palm omhoog, richting de Hemel, de achterste palm is omlaag, richting de Aarde. Beweeg op je ademhaling: inademend gaan de armen omhoog, uitademend omlaag en wissel steeds af met links en rechts naar voren.

WATERELEMENT

Kom dan voor het Waterelement in een vooroverbuiging. Inademend breng je de rug iets omhoog om op de uitademing verder naar beneden te zakken. Na 3 van deze dynamische strekkingen breng je je vingers naar de grond (evt. je knieën meer buigen). Strek dan je knieën en breng je bovenlichaam meer naar je bovenbenen toe. Blijf ca. 5 ademhalingen zo staan.

HOUTELEMENT

Kom in de kruiphouding, breng één knie naar voren en strek het andere been naar achteren. Je handen zijn voor je op de grond. Draai op je inademing je bovenlichaam over je gebogen been opzij en op je uitademing weer terug. Herhaal 3x. Loop dan met je handen iets opzij en laat, als je daar ruimte voor hebt, je bovenlichaam naar de grond zakken. Blijf hier 5 ademhalingen en herhaal de hele oefening met je andere been voor.

VUURELEMENT

Kom in kleermakerszit met je vingers ineengestrengeld en je armen voor je uitgestrekt. Op je inademing breng je je armen boven je hoofd en op je uitademing terug. Herhaal dit 3x en houd dan de armen 5 ademhalingen boven je hoofd. Breng dan de vingers uit elkaar en laat je armen zijwaarts zakken tot schouderhoogte met de vingers naar beneden wijzend. Houd ze daar ook 5 ademhalingen vast.

AARDE-ELEMENT

Ga liggen op je zij, breng de voet van je bovenste been richting je billen. Op je inademing duw je je voet naar achteren en je heupen naar voren. Ook dit weer 3x en vervolgens 5 ademhalingen vasthouden. Herhaal met het andere been.

METAALELEMENT

Maak een kommetje van je handen waarbij de duim van de onderste hand over het 2e middenhandsbeentje van de bovenste hand ligt. Breng de handen achter het hoofd met de ellebogen naar buiten, liggend op je rug. Naar een aantal ademhalingen wissel je je handen om. Eventueel verander je dan ook de stand van je voeten. Je laat daarvoor de knieën naar buiten zakken en de voetzolen tegen elkaar.
Blijf na afloop even liggen in een voor jou ontspannen houding.