Acupressuur begin van de long- en de dikke darmmeridiaan

Salacia
Elke meridiaan heeft natuurlijk een begin- en een eindpunt. Het beginpunt krijgt altijd nummer 1, dus in dit blog zijn dat: Long 1 en Dikke Darm 1.
Het eindpunt verschilt per meridiaan omdat de ene meridiaan langer is dan de andere. De langste meridiaan is de Blaasmeridiaan met 67 punten en de kortste zijn de Hart- en Pericardmeridiaan met beide 9 punten.
De Longmeridiaan heeft 11 punten waarvan het beginpunt op de borstkas ligt en het eindpunt bij de duim. De Dikke Darmmeridiaan heeft 20 punten en begint bij de wijsvinger en eindigt naast de neus.
Het meridiaantraject dat je altijd op afbeeldingen ziet, is het zogenaamde “Externe” traject. Er is daarbij ook een Intern traject. Deze kun je echter niet behandelen met acupressuur en heeft ook geen nummers. Maar dit traject is ook belangrijk als je gaat kijken naar de functies van de acupressuurpunten.

ACUPRESSUUR: VERLOOP LONG- EN DIKKE DARM MERIDIANEN

Het Externe traject van de Longmeridiaan begint dus weliswaar bij de borstkas, maar het Interne deel heeft dan al een lange weg afgelegd. Deze begint bij de buik en loopt via de Dikke Darm, de Maag en de Long naar de borstkas om daar naar buiten te treden.
De Dikke Darm begint juist bij de duim en gaat vanaf de zijkant van de neus naar het Interne deel. ook deze meridiaan loopt naar de Long én de Dikke Darm. Deze twee Organen zitten samen in het Metaalelement.

ACUPRESSUUR: FUNCTIES LONG 1 EN DIKKE DARM 1

Waarvoor kun je deze punten gebruiken:
Long 1: uiteraard heeft dit punt zijn functie op het verminderen van longklachten. Denk daarbij aan hoesten, niezen of benauwdheid, maar ook bij verkoudheid en hooikoorts kun je dit punt inzetten.
Daarnaast verlicht dit punt ook problemen van de Maag omdat de Longmeridiaan intern contact maakt met de Maag. Bijvoorbeeld misselijkheid en overgeven zijn klachten waarvoor je Long 1 kunt masseren.
Omdat de meridiaan ook contact maakt met de Dikke Darm, het Orgaan dat aan de Long gekoppeld is, kun je Long 1 ook gebruiken om constipatie te verminderen.
De locatie van Long is in de 1e tussenribruimte, ongeveer 1 duimbreedte onder Long 2 die je net onder het uiteinde van het sleutelbeen vindt. Long 2 is makkelijker te vinden dan Long 1 doordat deze in een kuiltje ligt tussen twee spieren die daar lopen, de borstspier en de deltavormige spier. Daarvandaan ga je dan 1 duimbreedte naar beneden voor Long 1.
Dikke Darm 1: dit punt wordt vooral veel gebuikt bij klachten aan het andere uiteinde van de meridiaan. De meridiaan loopt over de zijkant van de keel en de onderkaak, langs de bovenlip naar de neus. Daarom kun je Dikke Darm 1 bijvoorbeeld gebruiken bij keelpijn of bij tand- en kiespijn in de onderkaak.
Daarnaast loopt de meridiaan ook over de voorkant van de schouder en daarom is dit een punt dat goed ingezet kan worden bij schouderklachten.
De locatie van Dikke Darm is op de wijsvinger, bij de kruising van de zijkant van de nagel en de onderhoek van de nagel aan de duimzijde.

YIN-YANG MERIDIAANSTREKKINGEN MET ACUPRESSUUR

In onderstaande video vind je een serie met meridiaanstrekkingen voor de 5 elementen waarbij de bovenstaande punten ook een rol spelen.