Acupressuur dikke darm 4

Salacia
Het acupressuurpunt Dikke Darm 4 kun je inzetten bij o.a. verkoudheid, schouderklachten, tenniselleboog of om te ontspannen. In dit blog lees je waarom deze functies bij dit punt horen.

BELANGRIJK BIJ DIT ACUPRESSUURPUNT IS OM TE VERMELDEN DAT HET NIET GEBRUIKT MAG WORDEN TIJDENS EEN ZWANGERSCHAP OMDAT HET DE BEVALLING ZOU KUNNEN STIMULEREN.

HET VERLOOP VAN DE DIKKE DARMMERIDIAAN

Om te beginnen kijken we naar het verloop van de hele meridiaan omdat dat je helpt om sommige functies beter te begrijpen. Hij begint bij de wijsvinger en loopt over de pols en de elleboog naar de voorkant van de schouder.
Vervolgens loopt hij over de schouder en langs de nek naar het gezicht. Dit is de enige meridiaan die de middellijn van het lichaam oversteekt: de meridiaan die bij de rechter wijsvinger begint, eindigt dus naast het linker neusgat.
Het feit dat de meridiaan naast de neus eindigt, geeft al een indicatie waarvoor je Dikke Darm 4 kunt gebruiken. Namelijk bij een verkoudheid, in Chinese termen een aanval van Wind-Koude of Wind-Hitte.

INTERNE TAKKEN DIKKE DARMMERIDIAAN

Vanaf de schouder gaat een Interne tak naar de Organen Long en naar de Dikke Darm en verder naar beneden tot een punt van de Maagmeridiaan op het onderbeen.
Een andere Interne tak loopt naar het tandvlees van de onderkaak. Dit duidt erop dat dit punt ook gebruikt kan worden bij pijn van tanden of kiezen in de onderkaak (handig als je bij de tandarts bent)

COMMANDOPUNT GEZICHT

Dikke Darm 4 is één van de zogenaamde “commandopunten”, dit is een groep van zes punten die allemaal het commando hebben over één bepaald aspect van het lichaam. Je kunt dan dat ene punt gebruiken om een hele regio te behandelen.
Dit punt is het commandopunt van het gezicht en de mond en kan dus bij nog veel meer klachten van het gezicht gebruikt worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zweertjes in de mond, bloedneus, rode, gezwollen ogen of jeuk in het gezicht.

TENNISELLEBOOG EN SCHOUDERKLACHTEN

Een andere toepassing van dit punt is bij schouderpijn en dan vooral als je moeite hebt om je arm naar voren op te tillen. Maar ook bij andere klachten van de arm zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog of polsklachten.
Omdat de Dikke Darm veel te maken heeft met loslaten, kun je dit punt ook daarvoor gebruiken. Fysiek natuurlijk in de vorm van je ontlasting; constipatie is bijvoorbeeld moeite hebben met loslaten.
Maar ook voor het loslaten van emotionele en mentale problemen is dit een geschikt punt. Hierdoor kun je ook makkelijker gaan ontspannen.
De meridiaan van de Dikke Darm kruist op verschillende plaatsen met andere meridianen, waaronder bijvoorbeeld de Galblaasmeridiaan. Dit is dan ook één van de redenen dat je Dikke Darm 4 kunt gebruiken bij hoofdpijn aan de zijkant van het hoofd.

LOKALISATIE DIKKE DARM 4

Dit punt vind je op het midden van het 2e middenhandsbeentje. Als je je duim tegen je middenhand aandrukt, zie je een verhoging ontstaan. Daar vind je dit punt. Druk met je andere duim richting het bot, vaak is dit een gevoelig punt.