Acupressuur driewarmer 5

Salacia
Het 5e deel van de reeks acupressuurpunten en wederom eentje met vele toepassingen.
Allereerst kijken we weer naar het externe verloop van de meridiaan omdat je dan al een heleboel functies beter zal begrijpen.

EXTERNE VERLOOP MERIDIAAN

Het externe verloop is het verloop over de huid, daarnaast zijn er ook nog verschillende interne takken.
De Driewarmermeridiaan begint bij de ringvinger, aan de pinkzijde, en gaat dan over de handrug tussen het 4e en 5e middenhandsbeentje door naar de pols.
Vervolgens over het midden van de onderarm, tussen het spaakbeen en de ellepijp, naar de achterkant van de elleboog en verder omhoog naar de schouder.
Daarvandaan vervolgt de meridiaan zijn weg langs de nek naar de onderkant van het oor. Hij gaat achter het oor langs om via de bovenkant van het oor naar de voorkant van het oor te gaan. Vanaf het oor gaat de meridiaan omhoog naar de zijkant van de wenkbrauw waar hij eindigt.
Het verloop van de meridiaan laat je zien dat je dit punt kunt gebruiken bij pijn en stijfheid van de pols, elleboog, schouder en nek. Maar ook bij klachten van het oor, zoals problemen met het gehoor of oorpijn en bij hoofdpijn en duizeligheid.

INTERNE VERLOOP MERIDIAAN

Vanaf het externe deel van de meridiaan gaan er verschillende takken naar het binnenste van je lichaam. Een belangrijke tak is de tak die vanaf het sleutelbeen helemaal naar beneden loopt om te eindigen aan de achterkant van de knie.
In het lichaam loopt deze tak o.a. via de darmen en daarom is dit een punt dat je in kunt zetten bij buikpijn en constipatie.
Ook uit de naam van het punt kun je functies herkennen. De naam van Driewarmer 5 is: “De Buitenste Poort”. Dit betekent dat bijvoorbeeld Wind-Koude, Wind-Hitte en Wind-Damp via dit punt naar buiten gebracht kunnen worden.
Daardoor kun je met dit punt verkoudheid verlichten, rode en/of tranende ogen verminderen, maar ook pijnlijke, gezwollen gewrichten ontlasten.

YIN-YANG KOPPEL

Elke meridiaan heeft één punt waarmee het verbonden wordt met de Yin-Yang gekoppelde meridiaan, we noemen dit het “Luo-punt”.
Driewarmer 5 is het Luo-punt en verbindt de Driewarmermeridiaan met de Pericardmeridiaan, omdat deze twee meridianen een koppel vormen in het Vuurelement.
De Pericardmeridiaan loopt o.a. over de zijkant van de borst, hieruit zou je kunnen verklaren waarom je Driewarmer 5 kunt gebruiken bij pijn aan de zijkant van de borstkas.

YANG-YANG KOPPEL

Naast dat elke meridiaan een koppel vormt met zijn tegengestelde (zoals hier dus de Driewarmer- en de Pericardmeridiaan), is er ook een connectie met een meridiaan die “hetzelfde” is.
Dit is dan altijd een koppel waarvan één meridiaan bij de handen begint (of eindigt) en één bij de voeten.
De Driewarmermeridiaan vormt dan een koppel met de Galblaasmeridiaan. Beide meridianen kruisen elkaar ook bovenop de schouder bij het acupressuurpunt Galblaas 21.
Door de connectie met de Galblaas kun je dit acupressuurpunt inzetten om pezen in het lichaam te ontspannen.
Driewarmer 5 vind je twee duimbreedtes boven de polsplooi