Acupunctuur bij frozen sholder

Salacia
In mijn praktijk zie ik veel mensen met pijnklachten van het bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld een frozen shoulder. Acupunctuur kan die pijn verlichten, maar je kunt ook zelf aan de slag.
Wil je na het lezen van dit artikel aan de slag met acupunctuur? Maak een afspraak voor een behandeling.
Bij een frozen shoulder lijkt het alsof de schouder “bevroren” is. De schouder voelt stijf en bewegen van de schouder is heel moeilijk. Dit gaat meestal gepaard met een doffe of juist een stekende pijn. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals een trauma, operatie of ontsteking.

BI SYNDROOM

Vanuit de Chinese geneeskunde wordt het meestal behandeld als een Bi syndroom. Een Bi syndroom is een syndroom waarbij drie verschillende externe ziekteoorzaken betrokken zijn. Hoewel je door de term “frozen” zou verwachten dat één van deze oorzaken Koude is, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Frozen duidt meer op de bewegingsbeperking van de schouder en kan dus ook door Hitte (meestal een ontsteking) veroorzaakt worden.

STAGNATIE IN MERIDIANEN

Het is hierbij vooral belangrijk om onderscheid te maken tussen Hitte of Koude. De andere twee zijn meestal Wind en Damp. Deze zorgen voor stagnatie in de meridianen en daardoor bewegingsbeperking en pijn. De behandeling met acupunctuur of acupressuur zal zich daarom richten op het verwijderen van Wind, Damp en Koude óf Hitte uit de meridianen.
De makkelijkste manier om te weten te komen of de pijn veroorzaakt wordt door Koude of Hitte, is door te voelen of de pijn verergert door Hitte en vermindert door Koude of andersom. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar de weersomstandigheden: gaat de schouder meer pijn doen als het koud is en vermindert de pijn onder een warme douche? Dan is de ziekteoorzaak Koude. Verergert de pijn juist onder een warme douche en vermindert de pijn als je er bijvoorbeeld een ijszak oplegt? Dan is de ziekteoorzaak Hitte.

HITTE VERDRIJVEN

Als de oorzaak Hitte is, kun je met acupunctuur of -pressuur punten behandelen die “Hitte klaren”. Dit zijn bijvoorbeeld de punten bij de vingers, vlak naast de nagels. Dit zijn de begin- of eindpunten van de handmeridianen. Bij de Yang meridianen zijn het de beginpunten en bij de Yinmeridianen zijn het de eindpunten. Deze punten noemen we ook wel de “Jing Well” punten en ze zijn heel geschikt om Hitte te klaren.
Het behandelen van deze punten heeft de voorkeur boven de behandeling met ijs omdat ijs de stagnatie juist kan verergeren.
Zelf kun je ook al aan de slag met bijvoorbeeld het doen van oefeningen of acupressuur om de stagnatie te verminderen. Hierdoor zal de Qi weer door de meridianen kunnen stromen en kan de pijn alvast iets verminderen.

ZELFBEHANDELINGSTIPS

Schouders optrekken en loslaten: trek op je inademing je schouders naar je oren en laat op je uitademing je schouders weer zakken.
Schouder losdraaien: draai kleine rondjes met je schouders, naar voren en naar achteren. Het gaat vooral om de beweging en niet per se om de grootte van de rondjes die je draait.

Als de Koude de oorzaak is. kun je door de schouder warm te wrijven, een warme crème erop te smeren of met moxa te werken de Koude verminderen.
Wil je na het lezen van dit artikel aan de slag met acupunctuur? Maak een afspraak voor een behandeling.