Acupunctuur bij een tenniselleboog
Acupunctuur bij een tenniselleboog
Een tenniselleboog is één van de vele pijnklachten die je vaak kunt verlichten met acupunctuur. In deze blog wil ik een klein tipje van de sluier oplichten over hoe de Chinese geneeskunde, waar acupunctuur een onderdeel van is, aankijkt tegen een tenniselleboog.
Pijn door Volte of Leegte
In de acupunctuur kun je pijn onderverdelen in pijn door een Volte of pijn door een Leegte, maar vaak is het een combinatie van beiden. Het lichaam zou het anders sneller zelf op kunnen lossen.
Bij een Volte is er een stagnatie in de meridiaan (de energiebanen die in het lichaam lopen en de Qi vervoeren). Dat is vaak het makkelijkste deel want je hoeft alleen maar te weten welke meridiaan over de pijnplek heenloopt.
Bij een tenniselleboog is dat meestal de Dikke darmmeridiaan, maar soms kan het ook de Driewarmer meridiaan zijn. Dit betekent trouwens niet automatisch dat je een probleem hebt met jouw Dikke Darm (hoewel dat uiteindelijk wel kan gaan gebeuren), maar dat de Qi door die specifieke meridiaan geblokkeerd is en daar “blijft hangen”, dit noemen we de Volte.
Ziekteoorzaken
Om dit te behandelen is het soms wel fijn om te weten waardoor het ontstaan is. In de acupunctuur zijn er 3 groepen van mogelijke oorzaken.
- De klimaatfactoren, Wind, Koude, Hitte of Damp die in de meridiaan is gekomen.
- De emotionele factoren, vooral boosheid en frustratie kunnen tot stagnatie leiden.
- De overige factoren waar bijvoorbeeld een trauma onder valt. Een trauma kan zoiets simpels zijn als je elleboog stoten, zelfs als dat jaren geleden gebeurd is, kan het stagnatie in die meridiaan veroorzaken.
De behandeling van een tenniselleboog met acupunctuur bestaat uit het deblokkeren van de aangedane meridiaan met behulp van dunne naaldjes.
Epicondylitis lateralis
In de Westerse geneeskunde noemen we een tenniselleboog een epicondylitis lateralis, dit duidt op een ontsteking van de epicondylus (een botuitsteeksel) aan de laterale zijde (de buitenkant van je elleboog). Een ontsteking duidt volgens de Chinese geneeskunde vaak op Hitte (één van de klimaatfactoren). Naast het deblokkeren van de meridiaan is het daarom vaak ook belangrijk om die Hitte eruit te halen, ook daarvoor hebben we specifieke punten die we kunnen gebruiken.
Aan deze epicondylus hechten spieren en pezen van de onderarm, waar vaak een uitstralende pijn gevoeld wordt of waardoor bepaalde bewegingen pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een deur, een zware boodschappentas dragen, een koffiemok optillen of iemand de hand schudden.
Strekking voor spier en meridiaan
Hiermee kun je zelf aan de slag door strekkingen te doen voor de spieren en meridianen. Bijvoorbeeld deze: je elleboog is tegen je lichaam aan en je onderarm is omhoog, buig je pols waarbij de handpalm naar beneden wijst. Pak met je andere hand de hand van de gebogen arm vast bij het 2e middenhandsbeentje (die van de wijsvinger) en duw de hand lichtjes naar de pinkzijde. Strek dan op je inademing je elleboog terwijl je de hand opzij blijft duwen en buig hem weer op je uitademing. Herhaal dit ca. 10x.
Leegte: te weinig Qi
Dan kijken we nog even naar een pijn door een Leegte: hierbij is er niet genoeg Qi aanwezig om door de meridianen te stromen. Daarvoor zijn verschillende Organen verantwoordelijk die je ook weer met acupunctuur kunt versterken. Het gaat hier te ver om het helemaal uit te leggen want de studie tot acupuncturist duurt 3 jaar. Maar een voorbeeld kan ik wel geven: de Lever of Milt kunnen uit balans zijn. De Lever moet de pezen voeden en de Milt de spieren en als dat niet goed gebeurt, kun je dus klachten hiervan krijgen.
Afspraak maken?
Heb je last van een tenniselleboog? Overweeg dan eens een bezoek aan een acupuncturist. Klik hier om een afspraak bij mij te maken.