Acupunctuur bij nekklachten

Salacia
Als acupuncturist zie ik veel mensen voorbij komen met klachten van de nek. Ik dacht altijd dat ze dan bedoelden dat ze last hadden van de wervels en/of spieren in de nekregio, maar vaak zijn het meer de spieren aan de bovenkant van de schouder of tussen de schouderbladen.

MERIDIANEN BIJ NEKKLACHTEN

Gelukkig maakt het voor de behandeling niet zoveel uit, omdat vanuit de Chinese geneeskunde gekeken wordt naar de meridiaan die aangedaan is en die meridianen lopen ook over de bovenkant van de schouder of langs de rug.
Bij nekklachten heb je keus uit een heleboel meridianen:
  • Zijkant van de nek: de 3 Yang meridianen van de arm of de Galblaasmeridiaan. Hierbij zie je dan ook vaak pijn aan de bovenkant van de schouders.
  • Achterkant van de nek: de Blaasmeridiaan, deze veroorzaakt vaak ook de klachten tussen de schouderbladen.

OORZAKEN NEKKLACHTEN VANUIT ACUPUNCTUUR

Eén van de oorzaken van nekklachten is een stagnatie van Qi of Bloed in de meridianen. Door het veelvuldige achter de computer en mobiele telefoon zitten, is er te weinig beweging van Qi en Bloed in de meridianen. Hierdoor kunnen stagnaties ontstaan. Door regelmatig even je hoofd naar links en rechts te draaien of je oor naar je schouder te laten zakken zorg je ervoor dat de Qi weer gaat stromen.
Merk je dat beweging niet helpt om de pijnklachten te verminderen, dan zou het ook kunnen zijn dat er te weinig Qi in het meridiaanstelsel zit waardoor de Qi niet kan stromen. Hierbij merk je dat er vaak ook sprake is van energieverlies.
Als je te weinig Qi hebt, kan kou of tocht die de nek “aanvalt” stijfheid van die nek veroorzaken. Je hebt dan eigenlijk een combinatie van Qi Leegte en een stagnatie. Dit kun je bijvoorbeeld voorkomen door simpelweg een sjaal om de nek te dragen.

ZELFHULPTIPS BIJ NEKKLACHTEN

QI SERIE VOOR DE NEK

Zoals gezegd kan beweging helpen bij nekklachten, maar ook het strekken van de meridianen van de nek of acupressuur kunnen de pijn verlichten.

ACUPRESSUUR

Er zijn een heleboel acupressuurpunten die je kunt gebruiken waarvan dit er eentje is op de Blaasmeridiaan:

MERIRIAANSTREKKINGEN

Door de meridianen van elk element te strekken, zorg je er ook voor dat er balans komt tussen alle elementen waardoor je makkelijk je Qi kunt versterken en stagnaties kunt verminderen.
  • Houtelement: draai je hoofd naar rechts en houd dat even vast, herhaal naar links. Je strekt hierbij de zijkant van de nek.
  •  Vuurelement: draai je schouders naar voren en houd even vast. Je strekt de achterkant van de schouders.
  • Aarde-element: breng je hoofd iets naar achteren, buig je rug mee en houd even vast. Je strekt de voorkant van de nek en de romp.
  • Metaalelement: laat je rechter oor naar je rechter schouder zakken en houd even vast, herhaal naar links. Je strekt hierbij ook de zijkant van de nek.
  • Waterelement: laat je kin naar de borst zakken en houd even vast. Je strekt de achterkant van de nek en de bovenrug.
Meer acupressuurpunten voor nekklachten vind je in het gratis e-book met drukpunten voor de rug.