Acupunctuur en chronische vermoeidheid

Salacia
In een eerder blog heb je al kunnen lezen over de Chinese visie op vermoeidheid, in dit blog wil ik het hebben over chronische vermoeidheid vanuit de visie van een acupuncturist.
Iedereen is wel eens moe en dat is heel normaal, maar als je gedurende minimaal 6 maanden zeker 30% van je tijd moe bent én jouw functioneren erdoor belemmerd wordt, kan er sprake zijn van het Chronische Vermoeidheids-Syndroom. (CVS in de Westerse geneeskunde).
Vanuit de Westerse geneeskunde kan men er nog niet echt een vinger op leggen waardoor dit syndroom veroorzaakt wordt. Eén van de hypotheses is dat het een postviraal syndroom is. Dit betekent dat er restanten van een eerder doorgemaakte virusinfectie in jouw lichaam achtergebleven zijn die diverse klachten kunnen veroorzaken.
De Chinese geneeskunde kijkt op een andere manier naar de klachten, maar in dit geval is er wel overlap met de Westerse geneeskunde. Vanuit de Chinese geneeskunde spreken we dan van een “residuele pathogene factor”, vaak gecombineerd met een onderliggende leegte waarover je in het eerdere blog over vermoeidheid hebt kunnen lezen.
In dit blog focussen we op de “residuele pathogene factor”, wat overigens niet de enige oorzaak kan zijn hoor.

EXTERNE EN INTERNE WIND

In de acupunctuur hebben we het nooit over virussen, maar over Wind die het lichaam binnenkomt: de Externe Wind. Ook hierover heb je meer kunnen lezen in de blog over hooikoorts.
Het lichaam moet deze Wind er zo snel mogelijk weer uitwerken omdat er anders een kans bestaat dat de Wind naar de Interne Organen overslaat. Dan noemen we het Interne Wind.
Dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan allerlei verschillende grote of  kleine kwaaltjes die steeds optreden. Je bent dan niet continue ziek, waardoor het lijkt dat het steeds door iets anders veroorzaakt wordt. Dit noemen we dan de residuele pathogene factor die dit veroorzaakt.

DAMPVORMING

Ook kan deze restfactor ervoor zorgen dat de Qi van Long, Maag en Milt niet de goede kant op stroomt én verzwakt het jouw Qi nog verder waardoor er meer Leegte ontstaat en je in een vicieuze cirkel belandt.
Doordat de Qi stroom niet goed is, is er een kans op de vorming van Damp (een andere pathogene factor in de Chinese geneeskunde).
Damp kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, met daardoor verschillende symptomen.
Damp in het lichaam:
  • In de spieren. Je kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld spierpijn, een zwaar gevoel in armen en benen en/of vermoeidheid.
  • In de spijsverteringsorganen, waardoor je problemen krijgt met je spijsvertering. Je kunt dit herkennen aan “plakkerige” ontlasting.
  • In het hoofd. Dit herken je bijvoorbeeld aan concentratieproblemen.
Met acupunctuur kun je jouw lichaam versterken en de restfactor eruit werken. De techniek die ik daarvoor veel gebruik is de “agressive energy”.

ZELFBEHANDELING BIJ CHRONISCHE VERMOEIDHEID

Wat je zelf kunt doen om dit te voorkomen, is vooral goed uitzieken na een invasie door Wind, bijvoorbeeld een verkoudheid. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en jouw Qi weer op te bouwen. Dit kun je het beste doen met rust en goede voeding. Het gaat te ver om voeding hier te bespreken, vraag daar eens naar bij jouw acupuncturist.

ACUPRESSUUR BIJ CHRONISCHE VERMOEIDHEID

Een acupressuurpunt dat je eventueel kunt gebruiken om een residuele factor te verwijderen is Driewarmer 5. Weet wel dat acupressuur minder krachtig is dan acupunctuur en je dit punt dus regelmatig moet masseren.

QI VERSTERKEN BIJ CHRONISCHE VERMOEIDHEID

Om jouw Qi te versterken kun je ook één van de Qi series op mijn Youtube kanaal doen, bijvoorbeeld onderstaande.
Ook Yinyoga is een goede manier om rustig te bewegen en jouw Qi daarmee te versterken. Belangrijk is daarbij dat je in de houdingen goed op je ademhaling let. Op mijn  Youtube kanaal vind je ook daarvan meerdere opties.
Wil je ervaren wat acupunctuur kan doen tegen jouw vermoeidheid? Maak dan een afspraak via onderstaande link.