De drie schatten van de Chinese geneeskunde

Salacia
De drie schatten in de Chinese geneeskunde zijn verbonden met het Water-, Aarde- en Vuurelement. Je kunt ze ook zien als jouw verbinding met de aarde, jezelf en de hemel.
Deze drie schatten zijn jouw Jing (Waterelement), jouw Qi (Aarde-element) en jouw Shen (Vuurelement).
Deze begrippen zijn lastig te vertalen naar Nederlandse begrippen omdat je ze niet kunt verklaren met één woord. Ik zal toch proberen om je dit een klein beetje te laten begrijpen.

DE 3 SCHATTEN: JING, QI EN SHEN

Jouw Jing is wat ze noemen de Voorhemelse Qi, de energie die je van jouw ouders hebt meegekregen. Dit is vergelijkbaar met jouw DNA. Deze Voorhemelse Qi is een soort voorraadpot die je niet aan kunt vullen en in de loop van jouw leven steeds leger raakt. Deze Qi ligt opgeslagen in de Nierenergie, behorend bij het Waterelement.
Jouw Qi is de Nahemelse Qi en is heel belangrijk want als je voldoende Nahemelse Qi aanmaakt, kun je je Voorhemelse Qi zo lang mogelijk beschermen. Deze Qi maak je aan via jouw voeding waarbij voeding voor het Aarde-element altijd in de ochtend genoten dient te worden.
Jouw Shen tenslotte kun je vergelijken met jouw geest, jouw bewustzijn. Deze is dus ook afhankelijk van de staat van jouw Voor- en Nahemelse Qi zoals je in de afbeelding kunt zien.
In onderstaande video’s vind je 2 series waarbij de focus ligt op het Water- en het Vuurelement.

QI SERIE

Deze serie kun je zowel staand als zittend uitvoeren, waarbij het ook belangrijk is om goed te gronden. In jouw lichaam kun je het Water- en Vuurelement o.a. terugvinden in de romp waarbij je onderbuik correspondeert met het Waterelement, jouw bovenbuik met het Aarde-element en de borstkas met het Vuurelement. Gebruik jouw aandacht om deze elementen met elkaar te verbinden tijdens de bewegingen in deze serie.

YINYOGASERIE

Ook in deze serie dus volop aandacht voor Water en Vuur. Door middel van strekkingen van de meridianen van deze elementen, maar ook door aandacht voor acupressuurpunten. In de serie hoor je de punten Du Mai 4 en Galblaas 25 voorbij komen. Du Mai 4 is het punt dat je vindt vlak onder de 2e lendewervel tijdens de strekking waarbij je de handen op je rug hebt. Dit punt is “de levenspoort”, een punt waarmee je de Nierenergie kunt versterken. Galblaas 25 is het punt aan de zijkant van je romp op het uiteinde van de laatste rib. ook dit is een punt om de Nierenergie te versterken.