De vijf elementen en rugklachten

Salacia
In mijn vorige blog schreef ik over de Chinese visie op acute en chronische rugklachten. In dit blog focussen we op de 5 elementen en waarom het zo belangrijk is om deze in balans te hebben.
Daarvoor kijken we op twee verschillende manieren naar de 5 elementen: enerzijds als we rugklachten zien als een disbalans van het Waterelement (omdat daar de Nier en Blaas bij horen die een grote rol spelen bij rugklachten), anderzijds als we kijken naar de functie van elk element bij rugklachten.

DISBALANS WATERELEMENT

Dit kan door elk element veroorzaakt worden zoals je ziet in de 5 elementen cyclus: elk element heeft op één of andere manier invloed op de andere element.
Voor het Waterelement is dat de volgende:
  • Het Metaalelement moet het Waterelement voeden, een Leegte van dit element kan er daardoor voor zorgen dat het Waterelement niet voldoende voeding krijgt.
  • Het Houtelement wordt gevoed door het Waterelement, maar kan deze ook leeg trekken als het meer voeding nodig heeft doordat het zelf niet goed functioneert.
  • Het Aarde-element controleert het Waterelement: bij een disbalans kan deze controle niet goed uitgevoerd worden en kan het Waterelement gaan rebelleren en uit balans raken.
  • Het Vuurelement tenslotte wordt gecontroleerd door het Waterelement: vergelijk dit met een vuurtje dat geblust moet worden door water. Té veel Vuur vraagt dus veel van het Waterelement om dit vuur te doven.

FUNCTIES VAN DE ORGANEN

Als we kijken naar de diverse functies van de Organen die bij de 5 elementen horen, kijken we er op de volgende manier naar:
  • Het Waterelement voedt de botten en dus ook de wervels van de rug.
  • Het Houtelement zorgt voor een vrije doorstroming van Qi door het hele lichaam en kan daardoor Qi stagnatie in de Blaasmeridiaan verminderen.
  • Het Vuurelement zorgt voor de doorbloeding en daarmee voor de aanvoer van zuurstof naar de spieren.
  • Het Aarde-element controleert de spieren en is betrokken bij de aanmaak van Qi en Bloed uit de voeding, te weinig Qi zorgt voor te weinig doorstroming in de meridianen.
  • Het Metaalelement zorgt voor de ademhaling en daarmee speelt het ook een rol in de aanmaak van Qi en Bloed.
Door de 5 elementen in balans te brengen, kun je jouw rugklachten verminderen. Ook als je niet weet uit welk element de disbalans ontstaan is. Je kunt dat doen door de verschillende series meridiaanstrekkingen die op mijn Youtubekanaal staan. Hieronder vind je er eentje die gericht is op rugklachten.
Zijn de strekkingen soms nog te lastig, weet dan dat je altijd de bewegingen alleen vanuit je mind kunt doen. Dit noemen we visualisatie: je voert de beweging alleen in je gedachten uit. Hierbij werkt het principe: “energy flows where intention goes” wat betekent dat de Qi stroomt naar de plek die jij aandacht geeft. De volgende oefening is daar een mooi voorbeeld van: