Enkelverzwikking: wat nu?

Salacia
et sportseizoen is weer volop in gang en daarmee neemt ook de kans op blessures toe. Maar een enkelverzwikking kun je ook in je dagelijkse activiteiten oplopen, bijvoorbeeld als je verkeerd op een stoeprandje stapt.
Sportacupunctuur kan je helpen om snel te herstellen, maar een sportacupuncturist heb je natuurlijk niet altijd bij de hand. In dit blog geef ik je een drietal tips voor zelfbehandeling vanuit de Chinese geneeskunde.

ENKELVERZWIKKING: KOELEN

De 1e reactie is natuurlijk altijd om er ijs op te leggen en als je niets anders bij de hand hebt is dat als acute oplossing prima. Maar als je vanuit de Chinese geneeskunde gaat kijken zorgt een ijszak ervoor dat er nog meer stagnatie van Qi en Bloed op gaat treden omdat je Koude in de meridianen brengt.
Het advies om na de acute fase te blijven koelen, is vanuit onze visie dus geen optie.
Maar wat kun je dan wel doen, want niets doen gaat de genezing niet versnellen?

TIP 1: KOELEN MET WITTE KOOLBLADEREN

Koop een witte kool in de supermarkt (of nog beter: zorg dat je die altijd in huis hebt want je kunt ze op allerlei andere ontstekingen ook gebruiken en als je hem niet gebruikt kun je hem altijd opeten.)
Haal de slechte bladeren er eventueel af en gooi deze weg. Het buitenste blad haal je eraf, je rolt met de kool eroverheen zodat de sappen vrij komen en leg dan het blad op je enkel. Herhaal dit meerdere keren per dag. Je zult merken dat het koolblad warm wordt, haal hem er dan af en plaats een nieuwe.

TIP 2: ACUPRESSUUR

Hiervoor gebruik je de gezonde enkel, je hoeft niet een bepaald punt te masseren, maar masseert gewoon het gebied dat aan de ander zijde pijn doet.
Herhaal beide stappen (koolblad én acupressuur) ongeveer twee keer per dag totdat de pijn vermindert.

TIP 3: BEWEGEN

Waarschijnlijk kun je er in het begin niet goed op staan, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om te bewegen. je kunt namelijk ook bewegen zonder te belasten. Je gaat gewoon zitten en rondjes draaien met de enkel, linksom en rechtsom.
Door de beweging zorg je ervoor dat gestagneerde Qi weer gaat stromen en de pijn vermindert.
Kun je eenmaal weer goed bewegen, ga dan op zoek naar andere oefeningen om de enkel te versterken.
Let op: een scherpe pijn tijdens oefenen is altijd een teken dat je moet stoppen, dan heb je iets meer tijd nodig voor je herstel.
Wil je nog sneller herstellen? Maak dan een afspraak voor een sportacupunctuurbehandeling.