Galblaas 40 helpt je op jouw pad

Salacia

Elke acupuncturist heeft zo zijn eigen favoriete punten. Bij mij zijn dat vaak punten op de Milt en Maag meridiaan, maar ook Galblaas 40 is één van mijn favoriete punten. Hieronder lees je wat je allemaal kunt met dit punt.

Wildernisheuvel

Elk acupressuurpunt wordt uitgebeeld met een Chinees karakter, dat vervolgens vertaald werd (Galblaas 40 is: wildernisheuvel). Het karakter dat je hierboven op de afbeelding ziet is van Galblaas 40. Het karakter aan de linkerkant beeldt mannen af die op een heuveltop staan en die zonder belemmeringen alle kanten op kunnen kijken. Het karakter rechts beeldt dezelfde mannen af die op een plateau in de wildernis staan en hoewel ze alle kanten op kunnen kijken, kunnen ze niets zien.

Als je dan kijkt naar de ligging van Galblaas 40, net voor de buitenenkelknobbel, kun je deze knobbel vergelijken met die heuvel. Eén van de functies van dit punt kun je vergelijken met “het beklimmen van een heuvel wanneer je verdwaald bent in de wildernis”. Op de top krijg je uitzicht op waar je bent geweest, waar je wilt zijn en waar je naar toe gaat.

Dit punt kun je daarom gebruiken als je “verdwaald bent op je levensreis en door de bomen het bos niet meer ziet.” Het helpt je om helderheid en perspectief te krijgen op jouw levenspad. Het zet je weer op het juiste pad. Het helpt je ook om moeilijke beslissingen te nemen.

Gevoelig punt?

Is Galblaas 40 bij gevoeliger dan andere punten? Punten die erg gevoelig zijn, kunnen je een boodschap geven over gevoelens die je, bewust of onbewust, bij je draagt. Voor Galblaas 40 is dat verbittering, wrok of haat, naar jezelf of naar een ander. Soms helpt het al om dat te erkennen.

Bronpunt

Galblaas 40 is het Bronpunt van de Galblaasmeridiaan. Elke hoofdmeridiaan heeft 1 Bronpunt, dit is het punt waar de Oerenergie (de Yuan Qi) overgedragen wordt aan de Meridiaan. Deze Bronpunten hebben op elke meridiaan dezelfde functie, namelijk het behandelen van excespatronen. Voor de Galblaasmeridiaan is dat bijvoorbeeld het ondersteunen van de Lever bij een vrije stroom van Qi.

De lente komt eraan wat betekent dat alles weer volop gaat groeien in de natuur; de bloemen schieten de grond uit onder invloed van de Yange energie van de lente. Dat omhoogschieten van Yange energie kun je ook in je lichaam ervaren. Er gaat dan teveel energie naar je hoofd wat hoofdpijn of duizeligheid kan veroorzaken. Galblaas 40 is één van de punten die deze Yange energie weer naar beneden kan halen en daarmee duizeligheid en hoofdpijn verminderen.

Verloop Galblaasmeridiaan

Galblaas 40 is ook goed te gebruiken bij andere pijn in het lichaam. Daarvoor is het handig als je het verloop van de meridiaan kent. Deze zigzagt over het hoofd (ook daarom kan het hoofdpijn verminderen) en gaat dan langs de nek en schouders naar de zijkant van de romp om vervolgens langs de buitenkant van het been naar de 4e teen te lopen. Dus pijn aan nek, schouders, ribben, zijkant heup en been en buitenkant enkel zijn allemaal klachten die veroorzaakt kunnen worden door een stagnatie in de Galblaasmeridiaan en vermindert kunnen worden door Galblaas 40 te masseren.

Ben je benieuwd of dit punt jou zou kunnen helpen? Je kunt het altijd zelf masseren (je vind het punt hier) of een afspraak maken voor een acupunctuurbehandeling.