Het belang van een juiste ademhaling

Salacia
Eén van de componenten voor een sterke Qi in jouw lichaam is de ademhaling. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor je ademhaling en deze op de juiste manier uit te voeren.
Meer over het versterken van Qi kun je lezen in mijn gratis e-book.
Ademhalen is het eerste wat je doet als je geboren wordt en het laatste wat je doet als je sterft. Met de ademhaling neem je zuurstof op, wat een belangrijke brandstof is voor je lichaam. Zonder zuurstof is er geen leven. Het checken van de ademhaling is niet voor niets één van de belangrijkste dingen die je checkt als EHBO’er.
Ademhalen gaat meestal vanzelf. Maar wist je dat ook de manier waarop je ademt belangrijk is? En dat kun je zelf beïnvloeden.
De zuurstof (zuivere Qi) die je opneemt wordt, samen met de voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) die je opneemt, verbrandt waardoor spieren en organen hun werk kunnen doen.
In de Chinese geneeskunde is deze zuurstof één van de drie componenten om Qi en Bloed in je lichaam aan te maken.
Bij de verbranding van zuurstof en voedingsstoffen komen afvalstoffen (onzuivere Qi) vrij. Deze afvalstoffen moeten het lichaam weer uit. Dit kan door koolzuur uit te ademen, maar ook de urine en ontlasting bevatten afvalstoffen.

YIN EN YANG VAN DE ADEMHALING

De inademing (een Yin beweging) staat daarom voor opnemen en de uitademing ( een Yang beweging) voor loslaten.
Denk bijvoorbeeld eens aan een situatie waarin je gespannen was: je houdt je adem vast. En als je weer ontspant ‘slaak je als het ware een zucht van verlichting’ en laat daarmee de spanning los.
Daarom is het bij de ademhaling belangrijk om langer uit te ademen dan in te ademen.

HET METAALELEMENT: LONG EN DIKKE DARM

In de Chinese geneeskunde werkt de Long samen met de Dikke Darm, omdat ze verbonden zijn in het Metaalelement: de Long staat voor opnemen en de Dikke Darm voor loslaten.
Maar de Long werkt bij de ademhaling ook samen met de Nier, dit is vooral belangrijk voor de inademing: de Nier moet de Qi ontvangen van de Long en even vasthouden voordat het weer terug gaat naar de Long om uit te ademen.
Daarom is het belangrijk om goed in te ademen naar de buik, waar de Nieren zich bevinden. Je kunt dan de meeste energie opnemen. Een andere reden om naar de buik te ademen is dat je dan je buikspieren aanspant en het middenrif (de grote ademhalingsspier) naar beneden duwt.
Hierdoor worden de darmen gemasseerd waardoor ze hun werk beter kunnen doen.
Wat ook belangrijk is voor de inademing is dat je door de neus ademhaalt. In de neus bevinden zich trilhaartjes en slijmvliezen die bacteriën uit de ingeademde lucht zuiveren.

HET BELANG VAN EEN GOEDE ADEMHALING: OEFENING 1

Met deze oefening kun je het verschil voelen tussen spanning en ontspanning en hoe je op je uitademing spanning kunt loslaten.

HET BELANG VAN EEN GOEDE ADEMHALING: OEFENING 2

Deze Qi serie werkt ook weer met je ademhaling én het verbetert de Qi stroom door de meridianen van het Metaalelement.
Lees meer over het versterken van jouw Qi in mijn gratis e-book: meer energie met acupressuur.