Lever QI stagnatie als oorzaak van pijn

Salacia
Er zijn verschillende soorten disbalansen in het Houtelement die voor klachten kunnen zorgen. Omdat ik mij gespecialiseerd heb in pijnklachten, is Lever Qi stagnatie iets dat ik in mijn praktijk veel voorbij zie komen.
De Lever zorgt ervoor dat Qi in het hele lichaam vrij kan stromen, door de meridianen, in alle richtingen en van elk Orgaan. Bij een disbalans kan het gebeuren dat de Lever niet in staat is om voor die vrije stroom van Qi te zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan pijnklachten, maar ook het gevoel van “een brok in je keel” kan een teken zijn van Qi stagnatie.

GEWRICHTEN LOSDRAAIEN

Gewrichten zijn plekken waar de Qi kan blijven hangen. Door de grote gewrichten, heup en schouder, los te draaien breng je de Qi in beweging.
Dit kun je zowel staand, zittend als liggend doen. Draai gewoon kleine of grote rondjes met je arm of been. Begin altijd met kleine rondjes en als er geen pijn is, kun je deze rondjes groter gaan maken.

ACUPRESSUUR

Masseren helpt ook om Qi in beweging te brengen. En als je dan het 3e punt op de Levermeridiaan gebruikt, dan versterk je die beweging. Dit punt vind je tussen het 1e en 2e middenvoetsbeentje.

DISBALANS ANDERE ORGANEN

Omdat alle Organen elkaar beïnvloeden, kan een Lever Qi stagnatie ook voor stagnatie bij andere Organen zorgen.
Bijvoorbeeld de Milt: door de stagnatie stroomt de Milt Qi niet de goede kant op wat ervoor kan zorgen dat er diarree ontstaat.
Bij de Maag kan stagnatie zorgen voor misselijkheid of zuurbranden.
En bij de Galblaas kan het zorgen voor problemen met de vertering van vetten.

ONTSTAAN LEVER QI STAGNATIE

Hoe kan een Lever Qi stagnatie eigenlijk ontstaan? De meest voorkomende oorzaak is een emotionele disbalans. Ook de vrije stroom in emoties is verstoord door de stagnatie. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand continue boos is.
Maar dat is natuurlijk niet de enige oorzaak. Ook een Leegte van Bloed kan een Qi stagnatie veroorzaken. Qi en Bloed zijn het Yang en Yin van de Lever en beïnvloeden elkaar. Als het ene uit balans is, zal het andere meegaan.
Een Lever Bloed Leegte kun je herkennen aan hoofdpijn, duizeligheid of opvliegendheid. Dit betekent niet dat als je deze symptomen hebt, je ervan uit kunt gaan dat je deze Leegte hebt. Er zijn nog veel meer soorten disbalans met deze klachten.
Nog een andere oorzaak voor een Lever Qi stagnatie kan een Nier Leegte zijn. Dit kun je verklaren vanuit de 5 elementen: het Waterelement van de Nier is de moeder van het Houtelement van de Lever.
En als het Waterelement leeg is, kan deze het Houtelement niet voeden. Met een disbalans in dat element tot gevolg, bijvoorbeeld dus een Lever Qi stagnatie. Een Nier Leegte kan ontstaan door overwerk.

GEVOLG LEVER QI STAGNATIE

Naast oorzaken van een Lever Qi stagnatie, zijn er ook gevolgen. Eén van de mogelijke gevolgen van een Lever Qi stagnatie is een Lever Hitte: daarbij kan ook weer duizeligheid, hoofdpijn en woede voorkomen.

ZELF AAN DE SLAG

Allemaal leuk en aardig de informatie over Lever Qi stagnatie, maar om het op te lossen zal je toch in beweging moeten komen. Daarom heb ik een video gemaakt waarin je door de 5 elementen heen beweegt. Niet alleen met meridiaanstrekkingen, maar ook met acupressuur en kloppen van de meridianen.
Het acupressuurpunt dat gebruikt wordt is het Houtpunt van de Longmeridiaan. Hiermee beweeg je Qi door de meridiaan wat handig is bij pijn van de duimmuis, elleboog of schouder. Maar het punt helpt ook bij keelpijn en herstelt het bewustzijn.
En het helpt natuurlijk om de Longfuncties te versterken, één van die functies is de Qi doorstroming door de meridianen. (De Lever zorgt voor een vrije doorstroom, zonder stagnatie, maar de Long zorgt dat er überhaupt stroming is omdat het de “baas” is over de meridianen.