Maandenergie Oktober

Salacia
De afgelopen week was ik bij de opleiding voor acupunctuur om eens mee te kijken hoe het als docent zou kunnen zijn. Daar werd de basis van de Chinese geneeskunde behandeld; naast een aantal belangrijke stromingen (Taoïsme, Confucianisme en Boeddhisme) was dat Yin en Yang. Dit zien we ook goed terug in de energie van de maand volgens de Nine Star Ki en de seizoensenergie van het Metaalelement, de herfst.

YIN EN YANG

Yin en Yang zijn tegengesteld maar ook afhankelijk van elkaar want zonder Yin is er geen Yang. Ze gaan in elkaar over zoals de dag in de nacht en andersom. Iets is nooit 100% Yin of 100% Yang.  Iets of iemand die helemaal in balans is zou 50% Yin en 50% Yang bevatten, maar ook dit komt niet voor omdat Yin-Yang geen statisch gegeven is, maar continue in beweging.
Zowel in de natuur als in ons lichaam wordt er gewerkt aan een zo goed mogelijke balans.
Als we dan kijken naar de maand- en seizoensenergie dan zie je in de maandenergie heel veel Yang, terwijl de seizoensenergie meer naar de Yinzijde gaat.

DE MAANDENERGIE

De maandenergie bestaat uit de reeks 4-9-9, Hout en 2x Vuur.
Hout-4 is de Wind, deze waait met alle winden mee waarbij je het vertrouwen mag hebben dat je jouw doel weet te bereiken. Deze energie is het hele jaar hetzelfde en wordt ondersteund door de energie van de overige twee getallen. Dat is deze maand dus 2x Vuur.
Vuur-9 staat voor passie en zichtbaarheid, recht op je doel afgaan. deze energie kan je helpen om deze maand jouw doel weer een stukje dichter te naderen.
Vuur-9 op het tweede getal, jouw denken en voelen, kan je helpen om “te zien” wat zinvol is en wat niet. Het helpt je om beslissingen te nemen met je hart. heb je ook wel eens dat er iets in je “oppopt” waarvan je dan denkt “nee, dit is gek” of “nee, dit kan niet kloppen”. Dat is eerste idee was jouw hart, jouw onderbewuste, jouw kern, direct daarna speelt jouw bewustzijn op met allerlei overtuigingen die jij in jouw leven je eigen hebt gemaakt.
Ga deze maand eens goed luisteren naar die eerste gedachte en ga voor jezelf bedenken waarom dit best een logische gedachte kan zijn. daarna zet je de gedachte om in een handeling, iets wat deze maand ook een stuk makkelijker is aangezien die handeling in het derde getal zit en dat is ook Vuur-9. Deze energie zet jou aan om jezelf zichtbaar te maken en je passie te volgen. Mijn passie zal inmiddels wel duidelijk zijn, de Chinese geneeskunde. Deze breng ik naar buiten via acupunctuur, massage en yoga, gebaseerd op de vijf elementen.
Omdat mijn reeks 5-2-8- is, allemaal Aarde, word ik deze maand extra gesteund en zal alles meer als vanzelf aanvoelen dan de vorige maand (4-1-8, Hout-Water-Aarde), waar het Waterelement mijn Aarde-element een beetje afremde en het Aarde-element mij vastzette. Deze energie komt trouwens in een iets andere versie volgende maand weer terug dus ik ga goed profiteren van de Vuurenergie van deze maand.

YIN-YANG BALANS

Door die Yange energie kan deze maand wel wat onrustig aanvoelen; zoek daarom wat vaker de natuur op, het liefst een bos. In een bos kun je je wat meer bewust worden van de Yinenergie die daar nu aanwezig is: bomen trekken hun energie naar binnen om zich te bewchermen tegen de winter die eraan komt. Daardoor drogen de bladeren uit en laten los. Wat jij deze periode los mag laten zijn jouw overtuigingen die je ervan weerhouden om jouw passie te volgen.

ADEMHALINGSOEFENING

Een mooie oefening daarbij is deze ademhalingsoefening:
Adem in en zeg (hardop of in jezelf): “ik volg mijn passie”.
Adem uit en zeg: “ik laat………..los”. Vul hierbij in welke overtuiging jij los mag laten of als dat teveel is of nog niet helemaal duidelijk voor jou kun je ook invullen “mijn oude overtuigingen”.

ACUPRESSUURPUNT

Een mooi acupressuurpunt dat je kan helpen om los te laten is Dikke Darm 1, net naast de nagel van je wijsvinger.
Dit punt is een Metaalpunt op een Metaalmeridiaan en kan je daarom helpen met los te laten wat niet meer bij je past, alles wat niet overeenkomt met jouw ware zelf. De functie van de Dikke Darm is zorgen voor innerlijke zuiverheid door jouw verworven overtuigingen los te laten.
Daarnaast is Dikke Darm 1 een punt dat Hitte uit je lichaam kan halen, wat handig kan zijn met deze vurige maandenergie.
Ben je benieuwd wat jouw eigen Nine Star Ki reeks is en hoe deze met acupunctuur of massage in balans gebracht kan worden? Maak dan eens een afspraak voor een behandeling.