Ontdek de verschillende vormen van QI

In de acupunctuur werken we met Qi; we willen dat jouw Qi sterk is en vrij kan stromen. Het woord Qi is eigenlijk niet te vertalen omdat het niet uit maar één element bestaat.
De verschillende vormen van Qi bestaan van heel ijl tot vast. Je zou dit kunnen vergelijken met water, dat ook in verschillende vormen kan bestaan: heel ijl noemen we dan waterdamp en vast noemen we ijs.

DE VERSCHILLENDE VORMEN VAN QI: LICHAAM EN GEEST

De Chinese geneeskunde beschouwt het lichaam én de geest als het resultaat van de interactie tussen verschillende vormen van Qi.
Het lichaam én de geest zijn dus niets anders dan vormen van Qi. Qi is in een constante toestand van beweging: als het vaster wordt geeft het aanleiding tot “de fysieke vorm”, als het ijler wordt zien we het meer als ”energie”.
Ook alles om je heen bestaat uit Qi: in de Chinese geneeskunde observeren de behandelaars de onderlinge relatie tussen de natuur om ons heen en het menselijk wezen.
Ze beschouwen het menselijk wezen als het resultaat van de wisselwerking tussen de Qi van de hemel én de Qi van de aarde. Bij het maken van een behandelplan houden ze daarom ook rekening met natuurlijke krachten in onze omgeving.

DE VERSCHILLENDE VORMEN VAN QI IN ONS LICHAAM

Qi is ontzettend belangrijk in ons lichaam. We hebben het o.a. nodig om ons lichaam te verwarmen, te beschermen, om bloed naar de organen en spieren te brengen en voedsel te verwerken.
De verschillende vormen van Qi hebben ook een eigen functie en om verwarring te voorkomen krijgen ze wel een eigen naam, maar alle verschillende types zijn dus één Qi die zich in verschillende vormen manifesteert.
Ik benoem hier een aantal voorbeelden van de verschillende vormen van Qi:
  • Originele Qi: deze Qi ligt opgeslagen in het gebied van de nieren en wordt van daar door het lichaam gestuurd waar het onder andere als katalysator dient om andere vormen van Qi om te zetten.
  • Voedsel Qi: deze Qi wordt gevormd uit de voeding die we tot ons nemen. De organen die daarvoor zorgen zijn de organen uit het aarde-element: de maag en de milt.
  • Complex Qi: deze Qi bevindt zich in de borstkas en wordt gevormd door voedsel Qi en de lucht die we inademen.
  • Echte Qi: de echte Qi wordt gemaakt door de Originele Qi, de voedsel Qi en de Complexe Qi, deze drie soorten kunnen nog niet door het lichaam gebruikt worden, pas als ze samenkomen is het bruikbaar voor het lichaam. De echte Qi wordt onderverdeeld in twee soorten, afhankelijk van hun functie:  voedende Qi en defensieve Qi
Naast de hierboven genoemde vormen van Qi zijn er nog meer soorten: elk orgaan heeft bijvoorbeeld zijn eigen Qi met zijn eigen functie, dus long Qi, lever Qi of hart Qi. Ook ons bloed, ons DNA en zelfs onze geest zijn vormen van Qi.

ZWAKKE QI EN QI STAGNATIE

Als we te weinig Qi hebben of als onze Qi niet sterk genoeg is kunnen we ons vermoeid voelen of last hebben van andere problemen. Het is dan belangrijk om je Qi weer aan te vullen of te versterken.
De meest voorkomende oorzaken voor te weinig Qi zijn overwerk of een onregelmatig dieet. Dus om je Qi weer aan te vullen is ontspanning, uitrusten en goede voeding het eerste dat je kunt doen.
Naast het feit dat we te weinig of te zwak Qi kunnen hebben kan Qi stagneren: er is dan een ophoping van Qi op een bepaalde plek en het kan niet goed meer circuleren.
Stagnatie veroorzaakt vaak pijn: stagnatie in de darmen zorgt voor buikpijn en constipatie, stagnatie in spieren zorgt voor spierpijn. Beweging kan ervoor zorgen dat Qi weer gaat stromen.

TIP OM QI TE VERSTERKEN

Onderstaande Qi serie kun je doen om jouw Qi te versterken. Door te werken op jouw ademhaling help je de Qi sterker te maken.

TIP OM STAGNATIE TE VERMINDEREN

Eigenlijk is elke vorm van beweging geschikt om stagnaties te verminderen. Je kunt ook gaan wandelen, zwemmen of fietsen. In onderstaande video vind je een oefening om stagantie te verminderen.