Pijn in de hiel: Hielspoor of peesonteking?

Salacia
Wist je dat een hielspoor vaak helemaal geen hielspoor is? Maar een “simpele” peesontsteking? Veel mensen melden zich bij mij in de acupunctuurpraktijk omdat ze denken dat ze een hielspoor hebben. Gelukkig is dat meestal niet zo, want een echte hielspoor kan alleen operatief verwijderd worden.

PIJN IN DE HIEL: BOTWOEKERING

Een hielspoor is namelijk een woekering van het bot aan de onderkant van je hiel, dat heel lokaal pijnklachten geeft bij het lopen. Terwijl een peesontsteking pijnklachten kan geven over een groter gebied. Bij een peesontsteking zal de pijn verminderen als je een poosje in beweging bent, bij een hielspoor niet.
Dit komt doordat de doorstroming van Qi en Bloed dan beter op gang is. Vanuit de Chinese geneeskunde bekeken is het vaak een stagnatie van de Blaas- of Niermeridiaan, daarom zijn strekkingen voor het Waterelement goede oefeningen.
Pijn aan de achterkant van je hiel is dus ook geen hielspoor. Dit kan een ontsteking zijn van de achillespees of een Haglundse exostose (dit is een botwoekering aan de achterkant van je hiel).
Een peesontsteking ontstaat meestal door overbelasting. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, verkeerd schoeisel, verkeerde loophouding of spanning op de spieren. Het kan overigens wel tot een echt hielspoor leiden als het langere tijd aanwezig is.

5 TIPS BIJ HIELSPOOR

 Het fijne van een peesontsteking is dat je er zelf iets aan kunt doen met behulp van de volgende oefeningen:
  • Loop zoveel mogelijk op blote voeten. Hiermee belast je de spieren op een andere manier en kan het lichaam zichzelf corrigeren.
  • Masseer de voet met een massage- of tennisbal. Rol de bal onder de voetzool heen en weer. Begin zittend omdat er dan niet te veel gewicht op komt, dat is namelijk best pijnlijk. Als dat goed gaat kun je de massage staand doen. Rol de bal onder de hele voet, niet alleen onder het pijnlijke punt. Je vermindert hiermee de spanning op de ontstoken pees.
  • Masseer je voetzool met je vuist of een gebogen wijsvinger. Ook hier masseer je de hele voetzool om de spanning te verminderen.
  • Yange meridiaanstrekking: kom op handen en knieën. Duw je billen omhoog en naar achteren en duw daarbij je hielen richting de grond. Ze hoeven de grond niet te raken. Je voelt een strekking aan de achterkant van je benen. Dit is het gebied van de Blaasmeridiaan. Duw nu op een inademing je linkerhiel meer naar de grond en til je rechterhiel iets op. Op de uitademing wissel je van been. Doe dit 5-10 keer.
  • Yinne meridiaanstrekking: kom zitten met je benen gestrekt naar voren, je tenen wijzen iets omhoog. Zorg dat er niet teveel spanning op staat. Buig dan vanuit je bekken naar voren. Leg je handen aan de buitenkant van je benen. Je kunt eventueel één of meerdere kussens op je benen leggen, zodat je je hoofd kunt laten rusten. Je blijft namelijk 3 minuten in deze houding zitten. Zorg dat je zoveel mogelijk ontspant. Dit kun je doen door je aandacht naar je ademhaling te brengen.
Ik hoop dat je met deze tips de pijnklachten kunt verminderen. Bedenk wel dat het belangrijk is om deze, of andere, oefeningen regelmatig te doen.
Mocht het met deze tips niet lukken, omdat de pijn te heftig is of al langere tijd aanwezig of als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan, overweeg dan eens een acupunctuurbehandeling.
Je kunt hiervoor een afspraak maken via onderstaande knop.