Yinyoga bij knieklachten

Salacia
Naast acupunctuurbehandelingen is het belangrijk om zelf aan de slag te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met acupressuur of meridiaanstrekkingen. De meridiaanstrekkingen kun je zowel Yin als Yang uitvoeren. Het voordeel van de Yinne manier is dat je ook direct werkt aan ontspanning van je hele lichaam.
Yinyoga is heel goed voor je gewrichten, maar als je last hebt van je knieën zijn sommige houdingen best lastig. Denk maar eens aan de kindhouding die veel gebruikt wordt om tussendoor te ontspannen. Maar hierbij leun je op je knieën en moet je ze best ver buigen, beiden niet prettig met pijn in je knie en soms zelfs onmogelijk.

5 ELEMENTEN YINYOGA CYCLUS

Daarom heb ik een 5 elementenserie gemaakt met Yinhoudingen die je prima kunt doen met knieklachten.
De serie begint bij het Aarde-element omdat ik dat een belangrijk element vind bij knieklachten. Zowel vanwege de meridianen van de Milt en de Maag die over de knie lopen als vanwege het voeden van de spieren wat een taak is van het Aarde-element. Deze meridianen lopen langs de binnen- en buitenkant van de knieschijf.

DE HOUDINGEN:

  • Het Aarde-element: kom rustig liggen op je rug en breng één been naar je borst. Pak ongeveer één handbreedte onder de knieschijf je onderbeen vast en blijf ca. 3 minuten in deze houding liggen. Je strekt de meridianen en behandelt tegelijkertijd twee drukpunten die knieklachten kunnen verlichten: Milt 9 en Maag 36. Wissel na 3 minuten van been en blijf ook aan die kant 3 minuten liggen.
  • Ontspan dan even en ga door met de strekking voor het Metaalelement.
  • Het Metaalelement: je ligt nog steeds op je rug en gaat nu je ineengestrengelde handen onder je achterhoofd leggen. Je ellebogen vallen naar buiten en je voelt een lichte rek aan de voorkant van de schouder. Hier lopen de meridianen van het Metaalelement. Voor de benen zijn er 3 opties: je houdt je benen gestrekt, je zet je gebogen benen iets uit elkaar en laat de knieën tegen elkaar aan zakken óf je zet de voetzolen tegen elkaar en laat de knieën naar buiten zakken. Ook deze houding houdt je 3 minuten vast.
  • Ontspan weer even voordat je doorgaat naar de volgende houding.
  • Het Waterelement: hiervoor kom je zitten met één been gestrekt naar voren en het andere been gebogen met de voet tegen het gestrekte been. Leg één of twee handen met de handpalmen omhoog onder de knieholte van het gestrekte been en blijf weer 3 minuten zitten. Je handen liggen nu op drukpunten van de Blaasmeridiaan: Blaas 39 en Blaas 40. Wissel na 3 minuten van been en als je beide benen hebt gehad ontspan je weer even in rugligging.
  • Het Houtelement: je blijft op je rug liggen en buigt je knieën, je voeten zet je plat op de grond. Je linkervoet laat je staan en je rechterenkel leg je op je linkerknie. Je rechterknie draait daardoor naar buiten. Ook hier heb je weer 3 opties: je laat je linkervoet staan op de grond, je zet je voet op een dik kussen of een stapel blokken óf je tilt je linkerbeen op en pakt de achterkant van je bovenbeen vast. Wissel na 3 minuten weer van been en ontspan als je beide benen hebt gehad.
  • Het Vuurelement: draai op je buik en buig één knie naast je op de grond, duw je bovenlichaam iets omhoog en breng je tegenovergestelde arm onder de oksel van de andere arm door zodat je de achterkant van je schouder rekt. Je andere hand kun je onder je hoofd leggen. Ook hier blijf je 3 minuten liggen en wissel dan van kant.
Blijf na de laatste houding iets langer in een ontspannen houding liggen voordat je weer overeind komt.
Je kunt de hele serie hieronder bekijken: